Crește numărul de infectări la Radio România, iar angajatorul simulează protecția salariaților și a măsurilor de prevenire a infectării.

În Societatea Română de Radiodifuziune numărul de persoane care au fost confirmate pozitiv a depășit 20, numai în ultimele zile fiind raportate mai mult de 7 la sediul central. Alte persoane sunt în izolare și așteaptă rezultatul testării.

Încă de la început am solicitat conducerii SRR să adopte proceduri și să ia măsuri reale de prevenire și protecție, însă problema epidemiologică a fost tratată cu superficialitate și dezinteres.

Astfel, în zonele de emisie și producție ale Radio România Actualități, postul public național, există aproape zilnic confirmări de infectare SARSCov2! Cu toate acestea, sunt angajați care nu au primit măști din martie-aprilie, iar dezinfectarea se face o singură dată pe zi, în condițiile în care fluxul de persoane este timp de 24 de ore pe zi. Acest tip de activitate, respectiv emisia în direct, presupune întâlnirea și munca simultană, în spații comune, timp de 24 de ore, a realizatorilor, producătorilor, reporterilor, tehnicienilor, regizorilor, secretarilor. Pentru specificul acestei activități nu s-au făcut proceduri de eșalonare pe ture a tuturor, ci doar a câtorva realizatori, nu au fost marcate culoare speciale spre și dinspre emisie/producție, în redacții nu se respectă distanțarea socială și angajații se infectează pe rând.

SSRR a trimis în repetate rânduri solicitări și apeluri către conducerea societății, să protejeze angajații și să deblocheze sumele necesare testării acestora. Solicitările noastre au fost tratate cu același dezinteres și cu aceeași superficialitate, cu care mulți dintre cei care ocupă posturi de conducere fără a dovedi prin concurs abilitățile necesare, se joacă zi de zi cu siguranța și viața oamenilor, rezumându-se la comunicate de presă în care suntem sfătuiți să ne spălăm pe mâini sau răspunsuri în doi peri, golite de conținut, date solicitărilor sindicale.

Ieri, Sindicatul Salariaților din Radio România a transmis conducerii Parlamentului, Guvernului, Primului Ministru, Direcției de Sănătate Publică, un memoriu în care arată aceste aspecte și cere sprijin pentru angajații Societății Române de Radiodifuziune.

Să nu uităm că Radio România și Televiziunea Română sunt, potrivit legii, instituții de interes strategic, care funcționează în beneficiul cetățeanului și care ar trebui să îl poată informa și educa și mai mult, în actualul context pandemic.

Când nu va mai avea cine să intre pe post, să meargă pe teren sau să asigure suportul tehnic, îi invităm pe cei care au tratat cu indiferență și dispreț această problemă să o facă!

Sperăm din tot sufletul să nu fie nevoie să îi invităm și să trăiască în locul unor colegi care puteau fi protejați.


Sindicatul Salariaților din Radio România