Către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis,

Către Președinții celor două Camere Parlamentare: domnii Theodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu,

Către Premierul României, domnul Ludovic Orban

Către Parlamentul României,

În atenția opiniei publice:

Scrisoare deschisă,

Opriți jaful din bani publici de la Radio România!

Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită la nivel de unitate, denunță abuzurile din această instituție, cheltuirea discreționară a banilor cetătenilor și solicită demiterea vinovaților!

Raportul Curții de Conturi pe anul 2018 arată că, la Radio România, Președintele Director General a primit, nelegal, un salariu mai mare decât limitele legale, a călătorit în străinătate cu business class și a încasat nelegal diurne, prejudiciind bugetul instituției. Totodată, Curtea de Conturi subliniază că angajatorul și-a exercitat abuziv prerogativele, sancționând, concediind nelegal angajați și modificând unilateral contracte de muncă. Banii publici, conform raportului Curții de Conturi, au fost cheltuiți abuziv, pentru acordarea unor drepturi salariale și extrasalariale, fără respectarea principiilor de egalitate de șanse și tratament. Precizăm că aceste practici au fost continuate și amplificate în 2019, Radio România ajungând ca un domeniu privat pe care Georgică Severin îl administrează după bunul plac, angajând și plătind inclusiv case de avocatură renumite pentru a se război cu angajații, deși există Serviciu Juridic.

În privința relațiilor de muncă, în raport se arată că au fost exercitate presiuni asupra angajaților, în scopul îndeplinirii unor sarcini care exced limitele și competențele conform dispozițiilor legale. Este o informație pe care sindicatul o confirmă, având în vedere informările pe care acesta le primește periodic de la unii angajați, aflați în această situație.

Sindicatul Salariaților solicită, de asemenea, control din partea tuturor instituțiilor abilitate, dar și recuperarea prejudiciilor de la persoanele responsabile, precum și depolitizarea instituției. În calitate de Președinte Director General, Georgică Severin a numit în funcții de conducere, fără concurs, persoane favorabile, aservite politic, care au perturbat independența editorială sau care execută ordinele date, cu perspectiva neprelungirii delegației, ca presiune din partea Angajatorului. Aceste aspecte au fost constatate inclusiv de Comisiile de Cultură ale Parlamentului, care l-au audiat pe domnul Severin, însă de fiecare dată, atitudinea acestuia a fost de negare sau de ocolire a răspunsurilor la întrebările adresate. Curtea de Conturi, prin raportul publicat, răspunde clar și fără echivoc la aceste probleme și recomandă măsuri urgente.

Ca atare, solicităm analiza cu celeritate în Comisiile de Cultură ale Parlamentului, control și auditare amănunțite, demiterea lui Georgică Severin, dar și a șefilor Direcției Economice și a Serviciului Juridic care au permis aceste abateri de la lege, prin semnarea documentelor aferente. Facem un apel și la Consiliul de Administrație al instituției să se reunească de urgență, pentru dispunerea unor măsuri imediate, care să permită repoziționarea instituției în cadrul legal, așa cum se prevede și în raportul Curții de Conturi.

Biroul operativ al SSRR,

30.01.2019