FNSCP ”CulturMedia” anunță publicul și colegii că, la nivel național, e în plină desfășurare campania „Demnitate și Respect”, un demers esențial pentru apărarea drepturilor angajaților din muzee, biblioteci și presă. Această inițiativă are scopul de a negocia contracte colective de muncă (CCM) în toate unitățile unde acestea lipsesc și de a elimina abuzurile, acolo unde există, din instituțiile cu sindicate afiliate la CulturMedia.
În cadrul campaniei, FNSCP ”CulturMedia” se implică activ în sindicalizarea personalului din muzee și biblioteci, având în vedere că aceste instituții de cultură au suferit din cauza lipsei organizațiilor sindicale care să le apere drepturile.
Demersuri recente:
În ultima perioadă, reprezentanții FNSCP ”CulturMedia” au negociat contracte colective de muncă în mai multe instituții și s-au deplasat pentru a rezolva abuzurile semnalate de membrii de sindicat. Astfel, în următoarele instituții au fost negociate contracte colective de muncă ce includ, între altele, sporuri vătămătoare, zile suplimentare la concediu sau decontarea ochelarilor de către angajator.
- Muzeul Național de Istorie a României (23 mai)
- Muzeul Științelor Naturii din Ploiești (3 iulie)
- Complexul Muzeal Național Moldova Iași: CCM înregistrat pe 1 iulie.
- Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, Ploiești (3 iulie). La această bibliotecă, din 2010 nu a existat un CCM.
- Muzeul Național de Istorie și Arheologie Prahova: Sindicat constituit.
- Muzeul Județean de Arheologie Bistrița: Sindicat constituit.
- Muzeul Porțile de Fier: Sindicat constituit.
Probleme semnalate, unde conducerea FNSCP ”CulturMedia” s-a deplasat, spre soluționare:
- Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești: Lipsa CCM, conducere despotică, mobbing și alte încălcări ale legislației
- Muzeul de Istorie al Brăilei Carol I: Probleme rezolvate privind relația conducere-angajați.
- Muzeul Național de Artă al României: Probleme cu managementul discreționar, abuzuri și mobbing. Situația este monitorizată îndeaproape.
Situații critice:
FNSCP ”CulturMedia” își exprimă îngrijorarea față de blocajul înregistrat la nivelul Societății Române de Radiodifuziune. Angajații se află într-o situație fără precedent, fără contract colectiv de muncă, iar multe drepturi le-au fost diminuate personalului de specialitate și altor categorii, și așa nedreptățite de statutul neclar al instituției. FNSCP ”CulturMedia” face apel la angajați să conștientizeze că, în urma campaniilor de dezinformare și descurajare a funcționării sindicatelor, s-a ajuns la o dezbinare care dăunează tuturor, iar jurnaliștii și întreg personalul de specialitate sunt ignorați. FNSCP ”CulturMedia” și CNS Cartel Alfa, confederația la care este afiliată, vor să se implice în rezolvarea acestei situații grave, dar au nevoie de coeziune și solidaritate din partea salariaților.
Amintim că, în decembrie 2023 și martie 2024, FNSCP ”CulturMedia” a pichetat sediul SRR pentru a determina managementul să rezolve situația salarială precară a majorității angajaților. Totodată, pe 18 mai 2024, FNSCP ”CulturMedia” a organizat un protest fără precedent în Piața Victoriei, unde a semnalat principalele probleme cu care se confruntă muzeele și bibliotecile. La acest protest au participat sindicate din toată țara, demonstrând unitatea și determinarea noastră în lupta pentru drepturile angajaților din cultură și presă.
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” numără peste 40 de sindicate și grupe sindicale din domeniu și este una dintre cele mai active formațiuni care reprezintă lucrători din muzee, biblioteci și presă.
Alăturați-vă eforturilor noastre pentru a fi respectați și a munci demn!
Sursa: mediacultura.ro