Caută
Close this search box.

SSRR solicită CA respingerea propunerii de Regulament Intern al SRR care încalcă drepturile angajaților

Radio România, teatrul aberațiilor administrative

Confruntat cu proteste fără precedent ale angajaților și cu o inflație a aparatului managerial menținut fără concurs în funcții, cu salarii și privilegii aberante, Radio România a ajuns teatrul unor tentative fățișe de intimidare și legiferare a cenzurii libertății de expresie ori a vieții private a angajaților!

După lansarea unui proiect de Regulament Intern, inițial neasumat, și o așa zisă consultare cu sindicatele, conducerea SRR mimează dialogul social și ignoră majoritatea semnalărilor, forțând adoptarea acestui document într-o ședință a Consiliului de Administrație, in 11 aprilie,  anunțată la propriu peste noapte, cu încălcarea regulamentului CA.

Sindicatul Salariaților din Radio România solicită membrilor Consiliului de Administrație să nu dea curs acestui parcurs ilegal, care va face din mediul de lucru din SRR un incubator al încălcărilor drepturilor individuale și colective ale angajaților!

În răspunsul dat de sindicatul nostru, cu argumente legale, discutate cu juriști experimentați, am arătat că lipsa criteriilor în privința unei așa-zise conduite a angajaților solicitată de conducere, dar și interferența cu viața privată și comportamentul în timpul liber reprezintă abateri de la legislația în vigoare, dar și de la cea internațională, în privința drepturilor și libertăților fundamentale. (Cazul Bărbulescu vs. România, CEDO, caz preluat în jurisprudența europeană).

Mai mult, libertatea de asociere și dreptul angajaților de a beneficia de un climat civilizat la locul de muncă vor fi serios restricționate, dacă acest regulament va fi adoptat. Cu o îndârjire neînțeleasă, autorii documentului au respins din observațiile sindicatului nostru inclusiv acordarea pauzei de masă conform legislației, făcând din șefii SRR, majoritatea fără concurs, stăpânii absoluți ai subalternilor! În vreme ce angajații nu mai au voie să folosească mijloacele SRR și așa precare (cum oare se va putea verifica folosirea emailului de serviciu sau a serviciilor de mesagerie WhatsApp etc., dacă nu prin adevărate filaje?), asupra mașinilor de serviciu folosite de aparatul managerial, cheltuielilor de protocol sau asupra ocupării posturilor de conducere prin concurs, autorii regulamentului nu s-au oprit!

Sindicatul Salariaților solicită Consiliului de Administrație să se delimiteze de această tentativă de instaurare a dictaturii unui grup de interese la Radio România și să respingă acest document!

  • Lipsa criteriilor clare: Propunerea nu definește clar „conduita” dorită a angajaților, permițând interpretări arbitrare și abuzuri din partea conducerii.
  • Interferența cu viața privată: Propunerea încalcă legislația națională și internațională prin ingerința în viața privată și comportamentul în timpul liber al angajaților.
  • Incertitudini și tensiuni: Lipsa clarității va genera tensiuni și un climat de neîncredere în rândul angajaților.
  • Încălcarea drepturilor: Implementarea acestui Regulament Intern ar facilita încălcarea drepturilor individuale și colective ale angajaților.

Împreună, putem proteja drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor angajaților din Radio România!

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !