Caută
Close this search box.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Proiect de regulament intern la Radio România care încalcă drepturi și libertăți ale angajaților!

Sindicatul Salariaților din Radio România atrage atenția asupra unui grav derapaj de la legislație și drepturile fundamentale, ce se va produce dacă proiectul de regulament intern, propus spre consultare sindicatelor, va fi aprobat de Consiliul de Administrație!

În documentul neasumat și semnat laconic Secretariat PDG, sunt propuse spre aprobare capitole care în mod normal ar trebui să se regăsească în Contractul Colectiv de Muncă ori prevederi ce restrâng dreptul la opinie sau muncă al personalului de specialitate, atingând cote absurde, cum ar fi ca pentru pauza de masă, prevăzută în Codul Muncii, să se ceară acordul șefului!

În schimb, despre procedura de numire cu delegație în funcțiile de conducere (cele mai multe ocupate fără concurs de ani sau zeci de ani, de aceleași persoane) sau despre planul de carieră, nu se menționează nimic!

În ce privește drepturile și obligațiile angajaților și angajatorului (capitol care ar fi firesc să fie consecința unei negocieri și inclus în Contractul Colectiv de Muncă), documentul face referiri la aspecte care nu se regăsesc în activitatea SRR, cum ar fi norma de muncă. Reamintim autorilor anonimi ai acestui document că în SRR munca nu este normată, fapt subliniat și de președintele Comisiei de Cultură din Senat, la întâlnirea cu sindicatele!

De asemenea, proiectul denotă necunoașterea, de către autorii săi, a legislației, atâta vreme cât prevede acordul șefului pentru drepturi prevăzute în Codul Muncii, cum ar fi pauza de masă! Este și cazul stabilirii programului de lucru, care e parte a contractului individual de muncă (negociat cu angajatorul) și nu prerogativa unui regulament intern! Repartizarea programului se regăsește, pentru fiecare salariat, în CIM-ul asumat de către ambele părți.

Relația de muncă este caracterizată de predictibilitate, de aici și limitările prevăzute de Codul Muncii și Ordinul MMSS 2171/2022 (modelul cadru CIM). Și aici autorii fac o confuzie, deoarece precizarea din contractul individual de muncă ”programul se poate modifica în condițiile regulamentului intern” se referă la obligația de a întocmi RI fără încălcarea drepturilor salariaților și nu de a stabili prin regulament prevederile din CIM.

Referirile la salarizare și adaosuri salariale, arată, de asemenea, că, adoptând acest document, Consiliul de Administrație își va depăși atribuțiile, aprobând aspecte care nu pot fi decât rezultatul unor negocieri individuale sau colective, nicidecum decizia unilaterală a CA.

O serie de drepturi și libertăți sunt, de asemenea, pasibile sancțiunilor, în document făcându-se referire la criterii vagi sau absurde, ca ”fidelitate față de angajator” sau ”transmiterea corespondenței personale (private) utilizând resursele societății” ori sancționarea salariatului care face altceva la serviciu, în afara fișei de post. Acest lucru presupune readucerea lui Big Brother modern în SRR, când același Big Brother ar putea participa la cursuri predate altor instituții, contra cost, de șefi din SRR!

În privința Sănătății și Securității în Muncă, documentul prevede sancționarea salariaților dacă nu se prezintă la consultul medical periodic, dar omite că:

  • „Orice lucrător are dreptul să consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie condițiilor de muncă și activității desfășurate”, conform art. 40 din HG 355/2007 și pentru echilibru în abordare.
  • Obligația angajatorului de a informa permanent salariații în privința riscurilor la care sunt expuși, conform fișei de identificare a factorilor de risc (anexa 3 HG 355).
  • Obligațiile medicilor de medicina muncii contractați conform 27, 28, 29 din HG 355/2007.
  • Dreptul salariatului de a contesta conform art. 30 din HG 355/2007
  • Dreptul salariatului de a solicita dosarul medical la întreruperea activității sau la încetarea contractului, pentru a fi predate noului angajator sau, după caz, medicului de familie.
  • Obligația medicului de medicina muncii și a medicului de familie de a se informa reciproc și operativ atunci când există modificări cu privire la starea de sănătate a lucrătorului.

Un amplu capitol este consacrat discriminării, fără ca însă egalitatea de tratament la locul de muncă, (prin asigurarea unor criterii și șanse egale la carieră să fie prevăzută), ci doar discriminări pe bază de sex, orientare sexuală, statut marital. Mai mult, regulamentul se substituie legislației, stabilind care sunt circumstanțele agravante sau excepțiile.

Formulat spre final ca un veritabil Cod Penal al SRR, documentul are prevederi care restrâng dreptul la viață privată al angajaților, dar și la opinie și la liberă asociere. Este interzisă, bunăoară, exprimarea de aprecieri neconforme cu realitatea din SRR, dar cine stabilește și apreciază care e realitatea?

Dreptul la muncă al personalului de specialitate va fi, de asemenea, încălcat prin acest document, întrucât el introduce restricții suplimentare față de Legea 41/1994, în sensul interzicerii cumulului de funcții în SRR, fără acordul șefului.

Cu numeroase repetiții în privința situațiilor sancționabile, dar cu lacune privind criterii și proceduri interne, documentul introduce inclusiv o lege în vigoare, pentru care va trebui să voteze Consiliul de Administrație, deși Parlamentul a făcut-o deja!

Sindicatul Salariaților din Radio România a consultat specialiști în Dreptul Muncii și va pune la dispoziția conducerii SRR observațiile și semnalările în privința derapajelor din acest document care se dorește a fi o Inchiziție modernă pentru mare parte din angajații SRR și un mijloc suplimentar de presiune și control.

Sindicatul Salariaților din Radio România îi solicită Președintelui Director General să retragă acest document nesemnat, neasumat și neglijent redactat, îndreptat împotriva salariaților și să dispună de urgență cercetarea circumstanțelor în care acesta a intrat pe circuitul intern de la Secretariat PDG.

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !