Caută
Close this search box.

Scrisoare deschisă – Salvați Radio România!

Stimate colege și stimați colegi,

Stimați colegi, având în vedere amenințarea iminentă de a nu mai lua tichete de masă, de a nu ni se mai plăti sâmbete și duminici, măsuri incluse în noul proiect de ordonanță de urgentă, sindicatul nostru a sesizat următoarele instituții:

  • Președintele României
  • Prim-ministrul României
  • Senatul
  • Camera Deputaților
  • Comisia pentru cultură și media
  • Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

și va parcurge toate etapele legale, alături de voi, până la soluționarea problemelor. 

Decizia a fost luată în ședința de urgență a BO, desfășurată în data de 13.12.2023 ora 17:45.

Scrisoare deschisă – Salvați Radio România!

Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, cea mai mare formațiune sindicală din Societatea Română de Radiodifuziune, afiliată Federației Naționale CulturMedia și, implicit, CNS CARTEL ALFA, vă aducem în atenție situația deosebit de gravă în care se află angajații instituției noastre, solicitându-vă să dispuneți măsurile legale.

Societatea Română de Radiodifuziune, prin legea de funcționare, respectiv Legea 41/1994, cu modificările ulterioare, se confruntă, începând cu anul 2017, de la eliminarea taxei radio, cu o situație incertă din punct de vedere legal, care i-a adus pe majoritatea colegilor din funcții de execuție la limita sărăciei. Astfel, pe fundalul statutului incert, de câte ori au avut loc majorări salariale în sistemul bugetar, acestea nu s-au aplicat SRR, iar când se iau măsuri fiscale de economisire a banilor publici, ele sunt luate în calcul pentru instituția noastră.

Având în vedere că proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative face referire expresă la Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, respectiv: art. alin (3) ”În anul 2024, serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarei Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, republicată, nu finanțează din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările și completările ulterioare, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri”, dar și faptul că veniturile proprii, prin eliminarea taxei radio sunt insignifiante, nu se mai pot acorda tichete valorice angajaților Radio România, ceea ce ar însemna o reducere a veniturilor lor cu până la 25%. Menționăm că personalul de specialitate, așa cum este el definit de lege ”În sensul prezentei legi, face parte din personalul de specialitate orice persoana care realizează, produce, redactează, elaborează sau coordonează emisiuni ori programe sau care are o participare directa și cu conținut creator la realizarea acestora. Prin statutele proprii, cele două societăți vor nominaliza funcțiile care se încadrează în prevederile prezentului alineat” are, în mare majoritate, venituri care în legea salarizării unice corespund personalului necalificat, eliminarea tichetelor valorice ar conduce la imposibilitatea de a-și mai întreține familiile. Mai mult, aplicarea OUG sus-numite ar introduce un criteriu discriminator, având în vedere că angajații SRR nu beneficiază de normă de hrană.

Pe de altă parte, aplicarea prevederilor referitoare la compensarea sâmbetelor și duminicilor și a orelor suplimentare cu zile libere este imposibilă, întrucât anul 2024 presupune pentru SRR acoperirea mediatică a 4 rânduri de campanii electorale și alegeri, în condițiile în care ne confruntăm cu un val de pensionări, din cauza veniturilor salariale foarte mici. Deficitul de personal de specialitate este o altă problemă cu care se confruntă SRR, iar preconizatele măsuri o vor pune în situația de a nu-și mai putea îndeplini atribuțiile conferite de lege.

Radio România a fost mereu un reper de echidistanță și profesionalism. Angajații săi, fie că activează în domeniul editorial, fie în zona culturală, au fost mereu dedicați profesiei și au oferit publicului din România un produs al muncii lor corect, bine documentat, iar generațiilor în formare, modele de creștere și dezvoltare socială civilizate și în concordanță cu valorile naționale și europene.

Deși profund afectați în ultimii ani de măsurile restrictive, jurnaliștii noștri, oamenii de cultură de la microfon, de la Teatrul Radiofonic, de la Orchestrele și Corul Radio, de la Agenția de Presă Rador, din toate compartimentele instituției, au continuat să muncească pasionat și cu abnegație.

În contextul noilor măsuri anunțate, pragul sărăciei în care au ajuns mare parte din angajații instituției va coborî până la pragul insuportabilului. În condițiile unor valuri de pensionări, a lipsei cornice de personal de specialitate cauzat de lipsa motivației financiare pentru a deveni angajat Radio România, instituția va fi în imposibilitatea de a acoperi mediatic un an greu din punct de vedere jurnalistic, respectiv cu 4 rânduri de campanii electorale și alegeri.

Vă adresăm această scrisoare, solicitându-vă să sprijiniți, potrivit prerogativelor legale, această instituție pentru:

  1. Clarificarea statutului SRR în raport cu Legea 500/2002 privind finanțele publice actualizată, legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung și în raport cu legislația conexă
  2. Majorarea bugetului SRR pentru 2024, în vederea măririi salariilor personalului de execuție în raport cu rata inflației.
  3. Exceptarea/derogarea SRR de la aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Reiterăm faptul că eliminarea tichetelor de valoare ar conduce la o diminuare a veniturilor personalului de execuție cu aproximativ 25%.
  4. Revenirea, așa cum în majoritatea țărilor europene și pe plan mondial se întâmplă, la autofinanțarea instituției, pentru depășirea impasului financiar major cu care se confruntă.

Cu aleasă considerație,

Biroul Operativ al

Sindicatului Salariaților din Radio România

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !