Către Președintele-Director General, Răzvan Ioan DINCĂ
Către Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune
Stimate domnule Președinte-Director General,
Stimate doamne, stimați domni
SALVAȚI RADIO ROMÂNIA!
Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, cea mai mare formațiune sindicală din Societatea Română de Radiodifuziune, afiliată Federației Naționale CulturMedia și CNS CARTEL ALFA, vă aducem în atenție situația deosebit de gravă în care se află angajații instituției noastre, solicitându-vă să dispuneți cu celeritate măsurile legale.
După cum v-am semnalat în repetate rânduri, situația salarială a personalului de specialitate este una disperată. Majoritatea acestor colegi câștigă sume echivalente salariilor pentru muncitorii necalificați din alte instituții.
Statutul neclar al SRR, în urma modificării Legii de funcționare 41/1994, a condus la diminuarea treptată a veniturilor salariaților SRR, deși acestea erau prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. În vreme ce bugetarilor le-au fost acordate tranșe succesive de majorări salariale, angajaților SRR li s-au aplicat doar măsurile restrictive din sistemul bugetar.
Valul de pensionări înregistrat anul acesta a adus, de asemenea, o nouă problemă: o lipsă acută a personalului de specialitate, în condițiile în care 2024 va fi un an dificil din punct de vedere al acoperirii mediatice a evenimentelor.
Radio România ”pășește” în 2024 cu jurnaliști săraci și demotivați.
În plus, proiectul de OUG recent postat pe site-ul Ministerului de Finanțe, face referire expresă la SRR:
”art . 4, alin (3) În anul 2024, serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, republicată, nu finanțează din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri.”
În aceste condiții, angajaților SRR și așa săraci, li se poate reduce un procentaj de până la 25% din veniturile salariale. Încercați Dvs. să vă imaginați cât de motivați sunt jurnaliștii care duc acasă, după o lună de muncă, 3000 de lei și rămân și fără tichete de masă.
Față de cele expuse mai sus, vă solicităm:
- Modificarea bugetului SRR, prin transfer între capitole și rebugetarea tichetelor de masă și de vacanță, potrivit Ordonanței 8/2009, actualizată, valabilă până în 2027 și a legislației conexe.
- Mandatarea PDG pentru majorarea salariilor personalului de execuție, în raport cu rata inflației.
- Demersuri la Parlament pentru clarificarea statutului juridic al SRR.
- Mandatarea reprezentanților Dvs. în Consiliul de Administrație pentru introducerea în Contractul Colectiv de Muncă a planului de carieră pentru toate categoriile profesionale din SRR.
Cu stimă,
Biroul Operativ al
Sindicatului Salariaților din Radio România