Caută
Close this search box.

Solicitare de îndreptare a inechităților salariale în Radio România

Către FRJ Mediasind,

În atenția conducerii FRJ Mediasind,

Stimați colegi,

Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită la nivel de unitate SRR, prin prezenta vă solicităm să vă implicați, potrivit prevederilor legale și în calitate de co-semnatar al CCM în Comisia Paritară, în soluționarea unor inechități și nedreptăți la care sunt supuși cei mai mulți din angajații Radio România.

Astfel, prin indicii salariali stabiliți în anexele 5A și 5B ale CCM, respectiv pentru funcțiile de execuție/conducere din SRR, discrepanțele au ajuns inadmisibile, respectiv salariul unui șef fiind și de 10 ori mai mare decât al personalului de execuție.

Deși promis, planul de carieră a rămas doar o iluzie spulberată pentru angajații SRR care nu au nicio șansă de a evolua profesional. Participarea la concursuri de promovare pentru angajați este doar o variabilă care tine de dispoziția conducerii, mulți șefi fiind ”cimentați” de ani pe posturi, fără concurs.

Inflația și deprecierea puterii de cumpărare au fost contracarate instituțional doar pentru cei cu salarii mari, întrucât la majorarea salariului minim pe economie, influența a fost resimțită, grație indicilor de salarizare mari, la salariile șefilor. Astfel, un angajat care câștiga 3000 de lei net, a rămas la fel, în vreme ce un șef cu echivalentul a 3000 de euro a mai primit câteva sute. Aceasta nedreptate a fost posibilă datorită/din cauza indicilor de salarizare din anexele mai sus menționate, ale CCM.

Primele de Crăciun și Paști nu se mai acordă, nici până la această oră neexistând o motivație oficială.

Ocuparea funcțiilor de conducere cu delegație, fără concurs, s-a întins deja pe zeci de ani pentru unii colegi, iar pentru alții înseamnă conducerea unui colectiv de câțiva oameni. Funcțiile de conducere beneficiază de bonusuri suplimentare, cum ar fi mașini de serviciu, șoferi, laptopuri și telefoane de ultimă generație, în vreme ce jurnaliștii SRR merg pe jos la evenimente, de cele mai multe ori cu aparatura lor, uzată și depășită.

Stimați colegi,

Având în vedere prevederile Legii Dialogului social și statutul dumneavoastră în Comisia Paritară a SRR, vă solicităm , pentru TOȚI ANGAJAȚII SRR, următoarele:

  • Să convocați Comisia Paritară și să modificați indicii de salarizare, pentru ca istoria nedreaptă privind majorările, petrecută în această toamnă, să nu se repete.
  • Să aduceți, prin modificarea anexelor 5A din CCM, indicii de salarizare ai personalului de specialitate și al celui de execuție, la un nivel decent.
  • Să stabiliți în termeni clari acordarea primelor de Crăciun și Paști, așa cum ați procedat și la TVR, instituție care funcționează pe baza aceleiași legi.
  • Să reintroduceți în CCM obligativitatea organizării de concurs la funcțiile de conducere, după maximum 6 luni de mandate.
  • Să introduceți planul de evoluție profesională în CCM, ca drept fundamental la muncă și carieră.
Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !