Caută
Close this search box.

SOS Radio România: Salarii de mizerie pentru executiv, șefii câștigă cât președintele țării

Către Președintele Director General al SRR, Răzvan Ioan Dincă

În atenția Consiliului de Administrație,

Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită la nivel de unitate SRR, dorim să vă aducem la cunoștință următoarele și vă solicităm ca, în limita mandatului conferit de Parlament și Legea 41/1994 de funcționare a SRR, să dispuneți măsurile legale:

În prezent, nivelul salariilor și organizarea în instituție au atins cote absurde. Pe o schemă supradimensionată în privința funcțiilor de conducere, mare parte din ele ocupate de ani de zile fără concurs, raportul veniturilor salariale pentru funcții de execuție / funcții de conducere a ajuns la 1:10.

Cea mai mare parte a angajaților din zona de execuție au salarii care nu le mai permit nici minime condiții de trai. Nivelul de nemulțumire a atins cote îngrijorătoare mai ales după cea mai recentă majorare salarială, care a vizat zona salariilor mari, ”grație” unor coeficienți salariali supradimensionați din Contractul Colectiv de Muncă, în anexa funcțiilor de conducere, dar și pentru alte funcții, utile middle managementului și mai puțin reprezentative pentru obiectul de activitate al SRR. 

În această instituție se intră cu respect și se rămâne fără speranță.

Nu există nici acum un plan al carierei sau al evoluției profesionale, așa cum Codul Muncii și legislația conexă o cer. Astfel, salariații sunt la cheremul și dispoziția șefilor, ani în șir. Dreptul la solicitări legitime este pedepsit de unii șefi cu ajutorul unor instrumente pe care le folosesc în scop represiv: programări în ture, pontaje și un ”șah organizațional” care descurajează orice evoluție sau opinie. Iar acest lucru se întâmplă sistematic, ceea ce încalcă inclusiv dreptul fundamental la muncă și carieră.

Stimați membri ai Consiliului de Administrație,

Vine un an cu 4 runde de alegeri, iar Radio România nu are reporteri suficienți, redactori și alte categorii de jurnaliști care să ducă la bun sfârșit misiunea instituției, conferită de lege.

Știți că o parte a jurnaliștilor merg acasă cu 4 mii de lei pe lună, iar șefi numiți fără concurs, cu doi sau trei subordonați încasează echivalentul a 3-4 mii de euro?

Radio România are în schimb, o structură supradimensionată de conducere, care secătuiește bugetul instituției și aduce dezolarea și lipsa de motivare în rândul angajaților.

Un angajat Radio România, odată intrat în instituție, învață politica tăcerii și a umilinței deoarece întreaga lui carieră și traiul familiei sale rămân la cheremul unui șef, de cele mai multe ori fără concurs, care își menține funcția executând ceea ce ”i se cere”.

Solicitările angajaților și memoriile se blochează de cele mai multe ori pe canalele de comunicare internă ale SRR și nu puține au fost cazurile în care, un angajat care a îndrăznit să se adreseze conducerii, a primit, în loc de răspuns, amenințări și atenționări.

Activitatea middle management este total netransparentă, închisă în birouri, gravitând în jurul unor interese personale, legătura cu angajații fiind ținută prin unul-doi intermediari care sunt ”emisarii șefilor”.

Activitățile de pregătire profesională continuă, prevăzute de lege, nu sunt respectate. Astfel,  deși fiecare angajat are dreptul la un curs de calificare măcar la doi ani, acestea nu sunt organizate decât sporadic și pentru domenii fără semnificație pentru SRR, încălcându-se, vizibil, drepturile prevăzute în CCM.

În aceste circumstanțe, stimați membri ai Consiliului de Administrație, vă solicităm:

  1. Să reduceți, prin aplicarea legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, numărul funcțiilor de conducere din SRR, pentru a degreva bugetul instituției de aceste cheltuieli.
  2. Să mandatați echipa din partea angajatorului, din Comisia Paritară, pentru convocarea acesteia, în vederea modificării grilelor și indicilor de salarizare, pentru majorarea salariilor și reducerea discrepanțelor salariale.
  3. Să rectificați bugetul SRR și să mandatați Președintele Director General pentru a majora salariile.
  4. Să dispuneți scoaterea posturilor de conducere la concurs și reducerea cheltuielilor cu zona de management/protocol etc..
  5. Să organizați cu celeritate o întâlnire cu salariații, pentru a lua contact cu realitatea din instituție.

Menționăm că aceasta este prima etapă din traseu legal conferit de lege sindicatului, în încercarea de soluționare a situației existente la nivelul SRR, o instituție în care personalul de execuție a fost lipsit în ultima perioadă de respectul pe care îl merită.

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !