Sindicatul Salariaților din Radio România, cea mai numeroasă formațiune sindicală la nivel de SRR, trage un semnal de alarmă asupra marginalizării și desconsiderării celor care dau sens obiectului de activitate al instituției, așa cum este definit în legea de funcționare.
De mulți ani, jurnaliștii, tehnicienii, regizorii, alte categorii profesionale, își desfășoară, onest și disciplinat, munca de zi cu zi, cu o presiune crescândă a realității economice, dar și din partea unor funcționari care pribegesc prin instituțiile de stat și care nu înțeleg specificul uneia de presă.
Pe timpul pandemiei, personalul de specialitate din Radio România a muncit cu dedicare, plătind cu sănătatea sau viața activitatea curentă, pentru ca publicul să fie informat corect și echilibrat.
De la începutul războiului din Ucraina, jurnaliștii Radio România și-au făcut datoria admirabil, devenind un reper național de credibilitate pe acest subiect.
Starea financiară, dar și în privința dotărilor și mijloacelor puse la dispoziție personalului de specialitate, este însă una care îl aruncă pe acesta în afara lumii civilizate. Într-o instituție în care obiectul principal de activitate este activitatea jurnalistică, salariile celor mai mulți care servesc această profesie sunt ca ale unor muncitori necalificați. Jurnaliștii nu mai pot ajunge în timp util la evenimente, din cauza lipsei dotărilor, nu mai au pe ce lucreze sau își achiziționează singuri echipament. Situația fără precedent în care personalul de specialitate a ajuns îl face vulnerabil și poate afecta libertatea de exprimare.
Dependența aproape totală a instituției față de factorul politic, prin desființarea taxei radio, a condus la bugetarea insuficientă, dar și la presiuni, voalate sau directe asupra celor care îndrăznesc să își exprime nemulțumirile. Inclusiv negocierea contractului colectiv de muncă, în derulare în aceste zile, se face netransparent, fără respectarea etapelor legale și fără comunicare cu salariații. Parte a comisiilor de negociere s-a remarcat prin afirmații jignitoare și discriminatorii la adresa jurnaliștilor și prin lipsa totală de preocupare față de situația critică în care a ajuns această breaslă în SRR.
Sindicatul Salariaților din Radio România solicită Consiliului de Administrație al SRR să se informeze detaliat asupra situației foarte dificile și să găsească soluții care să sprijine personalul de specialitate din SRR.
Sindicatul Salariaților din Radio România cere Parlamentului, Președintelui României, Prim-Ministrului, salvarea Radio România, prin bugetarea corespunzătoare în acest an fiscal și reintroducerea taxei radio-tv!
Cu respect,
Biroul Operativ
al
Sindicatului Salariaților din Radio România
3 mai 2022