Către Guvernul României – În atenția Doamnei Premier Viorica Dăncilă

Stimată Doamnă Premier,

Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită în baza legii 62/2011, la nivel de unitate – Societatea Română de Radiodifuziune – potrivit hotărârii judecătorești 6302/303/2018, afiliată la Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media, totodată membră a Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa,

Vă aducem la cunoștință următoarea situație și vă solicităm respectuos să sprijiniți angajații și colaboratorii Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

În incinta sediului de la București al SRR funcționează de peste 50 de ani un cabinet medical. Deosebit de util având în vedere fluxul continuu și specificitatea muncii de jurnalist sau personal de specialitate (definită în legea de funcționare 41/1994), care aduce, pe lângă satisfacții profesionale, dezvoltarea unor afecțiuni periculoase, dar și o incidență a deceselor mai mare decât în alte domenii. La acest cabinet medical exista un medic de familie la care sunt arondați aproximativ 1867 de pacienți, actuali sau foști angajați ai Radioului public. Dintre ei, peste 300 sunt tratați constant pentru afecțiuni cronice.

De câteva zile am fost anunțați că nu va mai fi prelungit contractul cu respectivul medic începând de la 1 iulie 2019, din cauză că este necesară emiterea unei Ordonanțe de Guvern (aveți comunicat atașat) care să permită licitația pentru spațiul cabinetului medical. Din lămuririle pe care le-am cerut consilierilor Președintelui Director General, înțelegem că este vorba despre o ordonanță care ar fi consecința legii 213/1998 actualizată și că demersurile respective s-ar fi făcut către Guvern din luna noiembrie 2018, însă au ramas pâna in prezent fără niciun răspuns. Studiind împreună cu avocați sindicali această lege, dar și prevederile OUG 124/1998, art.14:

(1) Cabinetele medicale se pot înființa în cadrul actualelor dispensare medicale, policlinici ori în alte spații puse la dispoziție de autoritățile publice centrale sau locale ori în spații private, autorizate.

(2) Bunurile imobile aflate în proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, utilizate în prezent pentru activități medicale, pot fi date în folosință gratuită, închiriate, concesionate ori vândute fără licitație publică cabinetelor medicale sau, după caz, unităților medico-sanitare cu personalitate juridică.

(3) Bunurile imobile aflate în proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, utilizate în prezent pentru activități medicale, vor fi trecute în domeniul privat al statului, respectiv al unităților administrativ-teritoriale, potrivit art. 10 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia.

(4) Bunurile menționate la alin. (3) vor putea fi concesionate, fără licitație publică, cabinetelor medicale sau, după caz, unităților medico-sanitare cu personalitate juridică, după finalizarea operațiunii de inventariere prevăzute la art. 19 din Legea nr. 213/1998.

nu ne-a reieșit necesitatea emiterii unei ordonanțe pentru un subspațiu al unui imobil deja încredințat legal. (precizăm că există în incinta SRR și alte spații în care se desfășoară alte activități – bufet de incintă, sala de concerte, automate de cafea) pentru care nu a fost necesară Ordonanță de Guvern.

Din dorința de a veni în sprijinul atâtor familii care depind de asistența medicală acordată de acel cabinet medical, dar și de a proteja viața și sănătatea angajaților Radio România, vă solicităm respectuos să analizați posibilitatea folosirii tuturor pârghiilor legale de care dispuneți pentru ca asistența medicală să rămână la dispoziția angajaților SRR.

Totodată, având în vedere incidența tot mai mare a îmbolnăvirilor, accidentelor și deceselor în rândul angajaților SRR, vă solicităm respectuos să ne sprijiniți, prin forurile subordonate, pentru efectuarea de măsurători și determinări ale condițiilor de muncă, expunere la câmp electrostatic, electromagnetic, agresiuni fonice, pentru reducerea riscurilor de îmbolnăviri și deces.

Cu deosebită considerație,

Biroul Operativ prin Vicepreședinte,
Marius Dorian Tănase

Data
27.06.2019

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !