Către CA și PDG al SRR

Stimati membri CA,

Stimate domnule Presedinte Director General.

Subscrisa, Sindicatul Salariatilor din Radio Romania, formatiune legal constituita la nivel de unitate – Societatea Romana de Radiodifuziune, va aducem in atentie urmatoarele si va rugam sa dispuneti masuri. Totodata, va rugam sa dispuneti ca raspunsurile din toate memoriile adresate Consiliului de Administratie sa ne fie puse la dispozitie intrucat pana astazi nu am primit niciun raspuns la documentele / solicitarile pe care vi le-am inaintat.

Prin acest nou memoriu vrem sa semnalam o presiune fara precedent, insotita de hartuiri si amenintari la adresa membrilor nostri de sindicat, dar si asupra breslei jurnalistilor, in general.

Va vom prezenta cea mai recenta situatie, dar si alte cazuri pe care noi le consideram extrem de grave.

In urma cu cateva zile (6 mai a.c.), vicepresedintele Sindicatului nostru, Marius Dorian Tanase, a fost anuntat ca pe grupul de whatsapp al managerilor a aparut un text postat de domnul Director Burloiu Constantin, totodata membru al Comitetului Director.

Textul suna in felul urmator:

„Putem demonstra ca textul e facut de Tanase, dar ca sa aflam cine a intrat in calculatorul lui Dolea, trebuie sa mai sapam”.

 Acest text ne invoca vremuri de trista amintire, care, se pare, au revenit in Radio Romania, la 30 de ani de la Revolutie. Dincolo de asta, ne confirma ceea ce mai multi sindicalisti ne-au semnalat: angajatii SRR sunt urmariti, iar celor incomozi li se pun pe urme persoane special desemnate, desi nu exista in organigrama SRR functii cu asemenea atributii.

Tanase Marius Dorian ne-a mai semnalat si in 2017 ca i s-a ridicat calculatorul de serviciu, sub pretextul unor reparatii si a fost returnat peste aproximativ 6 luni (o perioada destul de lunga pentru reparatia unui calculator). De altfel, el a fost tinta si unor hartuiri verbale sau in scris (Dl. Dan Preda, 2018, in fata radioului, in prezenta unor martori, Dl. Dan Preda – 2017), dar si defaimarea sa prin furtul de identitate in mediul online (exista o plangere depusa la organele abilitate).

Ingrijoratoare sunt presiunile si abuzurile comise asupra angajatilor: la Radio Resita, unde in cursul lunii martie, un realizator de emisiuni a fost alungat de pe post in timpul serviciului, de redactorul sef numit cu delegatie, Mario H. Balint, pentru ca acesta din urma sa realizeze un interviu cu presedinta organizatiei locale PSD.

Tot Mario H. Balint a semnat un articol denigrator si amenintator la adresa unei alte colege scoase de pe post, respectiv Dana Dumascu Costea, folosind argumentele conducerii Radio Romania Actualitati, argumente nereale si neprobate. Precizam ca Dana Costea Dumascu a fost asistata medical la sediul institutiei, dupa ce I s-a facut rau in urma unei convorbiri telefonice cu redactorul sef RRA, Nicu Popescu. Incidentul medical, PETRECUT IN TIMPUL SERVICIULUI, a fost urmat de 10 zile de concediu medical.

Este trist ca, in loc sa anunte si sa activeze Comisia de Securitate si Sanatate in Munca, responsabilii postului au gasit de cuviinta sa faca noi presiuni, iar redactorul sef Mario Balint sa aiba o atitudine publica pe care noi o consideram nedemna de conducerea Radio Romania.

Tot la redactia Informatii, au fost semnalate public, cu dovezi, manipulari ale stirilor, atat din punct de vedere al continutului ( cazul stirii din care a disparut numele liderului PSD, Liviu Dragnea), dar si al paginarii (cazul mediatizat de presa – 8 stiri cu 8 ministri).

Avem informatii transmise de mai multi colegi de la Redactia Informatii ca acest caz, al Dana Dumascu Costea, nu este singurul in ultima perioada, existand buletine de stiri unde prezentatorul a fost luat de pe hol sa citeasca in locul altcuiva caruia I se facuse rau. Producatorilor li se da telefon inainte de buletinele de stiri mai mari si radiojurnale si li se verifica paginarea si continutul acestora.

Aceasta este doar o parte din atmosfera marcata de intimidari si presiune la care sunt supusi multi angajati ai SRR, institutie pe care Dumneavoastra in acest mandat o conduceti si asupra careia aveti toate parghiile ca astfel de lucruri sa nu se intample.

  • Va rugam sa dispuneti o ancheta interna privind monitorizarea calculatoarelor si telefoanelor angajatilor (puse la dispozitie de SRR) si sa anuntati in paralel si organele abilitate sa faca verificari.
  • Va rugam sa dispuneti masuri pentru ca revenirea la serviciu a colegei Dana Dumascu Costea sa se faca intr-un climat normal, colegial si acesteia sa i se dea tot suportul legal, iar incidentul de munca sa fie raportat la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.
  • Va rugam sa ne precizati in ce baza legala/institutionala domnul director Burloiu poate verifica activitatea angajatilor SRR (in afara celei a subordonatilor sai).
  • Va rugam sa dispuneti masuri astfel incat niciun membru al conducerii SRR sa nu mai ameninte sau intimideze angajatii institutiei.

Cu stimă,

Biroul Operativ al SSRR,

8.05.2019

Facebook
Telegram
WhatsApp
Email

Ai ceva de spus ?

Reține că NU colectăm date cu caracter personal. Dar pentru a putea lua legătura cu tine trebuie să ne oferi o metodă !