Stimați membri ai Consiliului de Administrație,
Subscrisa, Sindicatul Salariaților din Radio România, formațiune legal constituită în baza Legii 62/2011, vă rugăm să aprobați, în ședința Consiliului de Administrație, bugetarea, în capitolul referitor la venituri salariale, a tichetelor de vacanță, în valoare de 1450 de lei pentru fiecare salariat SRR, conform reglementarilor legale, cu aplicarea dispozițiilor OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
Vă adresăm această solicitare pentru că, în contextul scăderii accentuate a puterii de cumpărare, pentru majoritatea angajaților SRR nu au existat majorări salariale, aducându-i la limita de subzistență pe mulți, ceea ce nu le permite să se mai odihnească sau să meargă la tratament, în concediul de odihnă. Și acest lucru se întâmplă în timp ce foarte mulți salariați muncesc în condiții de stres și expunere la factori nocivi, sub diverse forme. Se observă o creștere a incidenței bolilor incurabile în toată instituția și a mortalității în rândul angajaților, astfel încât, acordarea acestor vouchere, le-ar putea îmbunătăți, în ansamblu, capacitatea de odihnă și refacere.
Salariații SRR nu primesc nicio bonificație pentru vacanță, tichetele de masă sunt la nivelul minim posibil, iar pentru aproape toți angajații SRR munca onorantă în această instituție de prestigiu a devenit demotivantă și cu rezultate financiare mult sub nivelul existent în instituții similare.
Subliniem faptul că din bugetul destinat cheltuielilor sociale (prevăzut în Codul Fiscal, în cuantum de 3,5 la sută), cheltuielile nu au depășit nici în anii trecuți 2%, iar acum, în contextul noului Contract Colectiv de Muncă, acest buget este mult degrevat de cheltuieli (cazuistica ajutoarelor sociale pentru probleme de sănătate a fost redusă drastic, ajutorul de înmormântare, în valoarea de acum, se recuperează integral de la bugetul de stat, nu vor mai exista cheltuieli pentru dialog social – sindicatul reprezentativ și-a pierdut în instanță această calitate). Deci, pe lângă sursele identificabile imediat, și acest buget destinat cheltuielilor sociale ar putea reprezenta o sursă.
Referitor la impactul majorării salariului minim asupra bugetului, arătăm că majorarea salariului minim cu aproximativ 10% a fost parțial anulată de inflația anuală, iar diferența a fost deja depășită prin scăderea puterii de cumpărare accentuată de creșterile de preț ale bunurilor și serviciilor de strictă necesitate în prima lună a anului 2019. Totodată considerăm că majorările salariale, acolo unde și dacă au existat, nu au depășit procentual majorarea salariului minim, iar în acest context veniturile salariaților s-au diminuat indirect prin scăderea puterii de cumpărare.
De asemenea, vă rugăm totodată să îl mandatați pe Președintele Director General să facă toate demersurile pentru acordarea voucherelor de vacanță.
Vă rugăm, cu respect, să analizați și să aprobați aceste solicitări, pe care, le vom comunica membrilor noștri, FNSCP CulturMedia și CNS Cartel Alfa, la care suntem afiliați, pentru a sprijini eforturile noastre și ale Dumneavoastră.
Cu stimă,
Biroul Operativ al SSRR